Feuerheerd’s Vintage 2003
Ett exklusivt släpp i Systembolagets beställningssortiment på totalt 1500 flaskor! Feuerheerd’s, känt för sina historiska och exklusiva portviner, finns i en begränsad upplaga av deras Vintage Port från 2003. En… Läs mer
Produktinformation
- Alkoholhalt 20%
- Förpackning Flaska 750 ml
- Förslutning Naturkork
- Rest sockerhalt 9,56 g/100ml
- Druvor touriga nacional, touriga franca, tinto cão, vinhas velhas
- Årgång 2003
- Producent Barão de Vilar
- Ursprung Portugal, Porto, Dourodalen
Om vinet
Ett exklusivt släpp i Systembolagets beställningssortiment på totalt 1500 flaskor!
Feuerheerd’s, känt för sina historiska och exklusiva portviner, finns i en begränsad upplaga av deras Vintage Port från 2003.
En utmärkande årgång i Porto deklareras som ”Vintageport” och Feuerheerd’s Vintage 2003 är resultatet av ett mycket speciellt år med särskilt gynnsam skörd, det vill säga en riktigt bra årgång. En Vintageport buteljeras efter två år på ekfat och behöver därefter mogna i minst 10-15 år på flaska. Vinmakaren bakom detta portvin är Álvaro van Zeller och innan buteljering har Feurheerd’s Vintage Port lagrats i två och ett halvt år på ekfat vilket ger en fördjupad och komplex smak. Resultatet är ett fylligt och nyanserat portvin med mogna frukter och subtila inslag av kryddor.
Feuerheerd’s Vintage 2003 bjuder på toner av katrinplommon, lakrits, dadlar, nötter, svartpeppar, torkade körsbär och tobak. Den djupa färgen förutspår en lagring på flaska av enastående kvalitet. Kan drickas nu men rekommenderar för den som har tålamod, att vänta minst 10 år till för att få avnjuta en vintageport av sin fulla potential.
Servera vid 18 °C och matcha gärna med desserter som vällagrade ostar eller bakverk tillsammans med choklad och mörka bär.
Vinet är tillverkat av utvalda druvor från Torto Valley i Douro Superior i hjärtat av Dourodalen och är gjort på en så kallad field blend av Touriga nacional, Touriga franca, Tinto cão och Vinhas velhas. En field blend är vin gjort av olika druvor som växer tillsammans i vingården samt plockas och jäses ihop samtidigt – en sällsynt sammansättning som ger vinet dess distinkta smakprofil.
Flaskorna som alla är handmålade, bör förvaras horisontellt för att bilda en sedimentering och därefter dekanteras försiktigt efter att ha fått stå upprätt i några timmar. Servera och njut!
Smakbeskrivning
Fylligt och nyanserat med mogna frukter och subtila inslag av kryddor. Feuerheerd’s Vintage 2003 bjuder på toner av katrinplommon, lakrits, dadlar, nötter, svartpeppar, torkade körsbär och tobak.
Producent
Barão de Vilar-Vinhos, med säte i Vila Nova de Gaia, grundades officiellt som enskild producent 1996 av bröderna Alvaro och Fernando Van Zeller. Men familjen har över 250-åriga anor inom framställning av både port- och andra kvalitetsviner. Vinmakningen står Alvaro för medan Fernando sköter marknadsföring och försäljning.
Läs mer och se alla viner från Barão de VilarUrsprungPortvinsproduktionen har anor sedan slutet av 1600-talet då den engelska vinhandeln av politiska skäl riktade sin blick från Bordeaux till Dourodalen. För att klara sjötransporterna till England tillsattes sprit till vinerna. I slutet av 1700-talet hade drycken etablerats och många engelska vinhandlare stannade kvar för att grunda några av de sk. portvinshus som fortfarande finns kvar idag. Under 1800-talet rönte portvinet internationell berömmelse och blev ett manifest inom brittisk dryckeskultur.
Läs mer och se alla viner från Porto, Dourodalen
Klimatkompenserade transporter Alla våra transporter är klimatkompenserade genom Solvatten. De flesta av våra transporter sker, av miljöhänsyn, med tåg, och när det inte går använder vi båtar, vilket är det näst bästa alternativet för miljön.